Je wilt graag je tuin zo kleurrijk mogelijk maken en een manier om dat te doen is door middel van het planten van bloemen. Maar, niet iedere bloem is geschikt voor de hete zonnestralen in de zomermaanden. Het is daarom belangrijk om te weten welke bloemen goed tegen de zon kunnen. In deze blog gaan we dieper in op waarom sommige bloemen niet tegen te zon kunnen en welke bloemen daar wel geschikt voor zijn. Zo weet je zeker dat jouw tuin het hele jaar door mooi straalt!

De kracht van de zon en wat dat betekent

Voordat we ons verdiepen in de lijst van welke bloemen goed tegen de zon kunnen, is het belangrijk om te begrijpen waarom sommige bloemen beter tegen de zon kunnen dan andere bloemen. De zon is een bron van energie, maar haar krachtige stralen kunnen ook schadelijk zijn als je er niet verstandig mee omgaat. Er zijn enkele belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van de juiste bloemen:

Zonlicht: Bloemen die goed tegen de zon kunnen hebben meestal minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig. Sommige planten kunnen zelfs nog meer zon verdragen, maar anderen hebben wat schaduw nodig om te bloeien.

Bodemkwaliteit: Een goede bodemkwaliteit is van belang voor het succes van je bloemen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en rijk aan voedingsstoffen. Organische mulch kan ook helpen om vocht vast te houden.

Water geven: Bloemen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens de hete zomerdagen. Een diepe bewatering is meestal effectiever dan oppervlakkig sproeien.

Hittebestendigheid: Sommige bloemen hebben zich aangepast om de hitte te weerstaan, met kenmerken zoals dikke bladeren of harige texturen. Deze aanpassingen helpen de planten om water vast te houden en te voorkomen dat ze uitdrogen.

Nu we deze essentiële factoren begrijpen, kunnen we gaan kijken welke bloemen goed tegen de zon kunnen.

welke bloemen kunnen goed tegen de zon

10x bloemen die goed tegen de zon kunnen

1. Lavendel

Lavendel is een van de meest zon vriendelijke planten, en dit is niet zonder reden. Haar paarse bloemen zijn niet alleen mooi, maar verspreiden ook een bedwelmende geur waar veel mensen van houden. Lavendel gedijt uitstekend in droge, goed doorlatende grond en kan goed tegen de hete zon.

welke bloemen kunnen goed tegen de zon

2. Zonnebloem

De naam verklapt het al, maar deze bloem trekt niet alleen de aandacht vanwege de indrukwekkende hoogte, maar hij draait ook zijn kop met de zon mee gedurende de dag. Ze vereisen volle zon om te groeien en staan bekend om hun makkelijke en weinige verzorging.

3. Rudbeckia

Rudbeckia, ook wel bekend als de zwarte oogdauw, is een vaste plant die overvloedig bloeit in volle zon. Haar gele bloemen met een diepbruin centrum voegen een vleugje warmte en vreugde toe aan elke tuin.

4. Agastache (dropplant)

Agastache, ook bekend als dropplant, is zowel bijenvriendelijk als een bloem die goed tegen de zon kan. Haar bloemtrossen trekken niet alleen bijen aan, maar de plant zelf is ook bestand tegen droogte en bloeit goed in volle zon.

5. Coreopsis

Coreopsis, is een vrolijke bloem met gele bloemblaadjes. Deze plant is uitzonderlijk droogtebestendig en kan een dorre zomer moeiteloos doorstaan.

welke bloemen kunnen goed tegen de zon

6. Salvia (Salie)

Salvia, ofwel salie, staat bekend om haar opvallende bloemen en aromatische bladeren. Niet alleen trekt ze vlinders en bijen aan, maar ze is ook bestand tegen droogte en verlangt naar de zon.

7. Echinacea

Echinacea, ook wel bekend als zonnehoed, is niet alleen een prachtige bloem, maar staat tevens bekend om haar medicinale eigenschappen. Ze kan de zon moeiteloos weerstaan en trekt daarnaast vlinders en bijen aan.

8. Helenium

Helenium, ook bekend als zonnekruid, brengt warmte in je tuin met haar levendig gekleurde blaadjes. Deze bloem is bestand tegen droogte en zal uitbundig bloeien in volle zon. Daarnaast zorgt deze bloem ook voor een warme tint in je tuin.

9. Gaillardia

Gaillardia, oftewel kokardebloem, heeft vurig gekleurde bloemen die lijken op zonnestralen. Ze is uiterst droogtebestendig en heeft weinig water nodig.

10. Yucca

Tot slot hebben we Yucca’s, ook wel palmlelies genoemd. Dit zijn stoere, woestijnachtige planten die zich in volle zon thuis voelen. Ze voegen een exotisch element toe aan je tuin met hun scherpe bladeren en bloemen.

welke bloemen kunnen goed tegen de zon

Het zorgvuldig selecteren van bloemen die goed tegen de zon kunnen voor je tuin is een fundamentele stap om een kleurrijke en gezonde buitenruimte te creëren. Vergeet niet dat regelmatig onderhoud, inclusief bewatering en snoeien, van cruciaal belang is om ervoor te zorgen dat deze bloemen optimaal kunnen groeien en bloeien. Met de juiste keuzes en toewijding kan je tuin een oase van rust worden waar je dagelijks van kunt genieten. Dus, ga aan de slag en laat je tuin schitteren onder de warme omhelzing van de zon!